Limfocyt

Dlaczego jesteśmy tak bardzo podatni na HIV?

18 grudnia 2009, 23:14

Każdy z nas posiada we krwi unikalną kolekcję przeciwciał, z których część może nas chronić przed chorobami zakaźnymi. Dlaczego tak niewielu ludzi posiada jednak immunoglobuliny skierowane przeciwko HIV?



SpaceX wystrzeli pojazd szpiegowski X-37b

7 czerwca 2017, 09:03

Podczas wczorajszego spotkania Komitetu Senatu ds. Sił Zbrojnych wystąpiła Sekretarz Sił Powietrznych Heather Wilson i poinformowała, że piąta misja X-37B zostanie przeprowadzono za pomocą rakiety Falcon 9 firmy SpaceX. Początek misji zaplanowano na sierpień.


Probabilistycznie szybciej

21 maja 2012, 16:01

Przed trzema laty profesor Krishna Palem z Rice University zaprezentował pierwszy procesor probabilityczny (PCMOS - Probabilistic CMOS). Teraz pokazano jego doskonalszą wersję, a praca na jego temat została uznana podczas ACM Computing Frontiers za najlepszy dokument tego typu.


Setki milionów układów planetarnych

8 stycznia 2010, 11:44

Astronomowie z Ohio State University obliczyli, jaki odsetek systemów słonecznych jest podobnych do naszego. Ich zdaniem około 15% gwiazd ma podobny układ planetarny do tego, w którym żyjemy.


Aplikacja na poprawę pamięci

3 lipca 2017, 11:35

Aplikacja do treningu mózgu pomaga poprawić pamięć pacjentów z najwcześniejszymi etapami demencji.


Menu skrojone na oko pająka

8 czerwca 2012, 09:46

Evarcha culicivora, skakuny żyjące w Kenii oraz w Ugandzie, są bardzo bystrymi obserwatorami. Żywiąc się krwią kręgowców wyssaną przez komary, muszą odróżniać samice od samców i robią to m.in. po czułkach.


© Nickfraser

Sok z borówek chroni przed demencją?

27 stycznia 2010, 00:49

Sok z borówek jest doskonałym środkiem poprawiającym funkcjonowanie umysłu - wynika z badania na amerykańskich 70-latkach. Składnikiem napoju odpowiedzialnym za jego korzystne działanie są najprawdopodobniej antocyjany - związki znane z silnego działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.


Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze

20 lipca 2017, 11:05

Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.


Planety bliskie jak żadne inne

25 czerwca 2012, 09:02

Złożony z 46 naukowców zespół pracujący pod kierunkiem specjalistów z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu w Waszyngtonie odkrył dwie planety, które mijają się w tak niewielkiej odległości, jak żadne inne


Do ciasta i na nowotwory

12 lutego 2010, 16:35

Jedzenie pieczonego rabarbaru - rzewienia - okazuje się korzystne dla zdrowia. Dwudziestominutowa obróbka cieplna znacznie zwiększa bowiem stężenie antynowotworowych polifenoli w tej bylinie warzywnej z rodziny rdestowatych. Na podwieczorek i nie tylko warto więc sięgnąć po drożdżowe ciasto lub tartę z rabarbarem...


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy